• Baba Kókuszcukor (350g)

Kókuszcukor hatása, előállítása és energiatartalma

Kókusz cukor (vagy más néven kókusz cukor , kókuszpálma cukor , kókusz sap cukor vagy kókusz virág cukor ) egy cukor amit a kókuszpálma rügyeiből állítanak elő. Több ezer éve használják, mint az egyik legrégebbi,  hagyományos édesítőt. Főleg a dél és dél-kelet-ázsiai régióban elterjedt, ahol a kókuszpálmából bőséges kínálat található. A világ legnagyobb termesztői a Fülöp-szigeteken és Indonéziában találhatóak. A kelet-ázsiai népek már 5000 éve fogyasztanak kókuszcukrot, de Európa figyelme csak pár éve irányult a kókuszcukor előnyös tulajdonságaira. Feldolgozása a többezer év alatt mit sem változott.

Egyes területeken, főleg Thaiföldön , a "kókusz cukor" és " pálmacukrot " kifejezéseket gyakran használják szinonimaként . Azonban, a kókusz cukor különbözik mind az íz, a textúra és gyártási módszerek alapján.

 

Kókuszcukor előállítása

Kókusz cukor elérhető kristály vagy granulátum formájában de akár folyadékként is. A gyártása egy kétlépcsős folyamat. Az előállítása a betakarítással kezdődik, majd megvágják a kókuszdió termését. A kókuszcukor ültetvényesek azért vágják meg a fát, hogy a nedv elkezdjen folyni, kicsit hasonló az eljárás, mint a juharszirup esetében. A kifolyt nedvet ezután bambusz konténerekbe gyűjtik, majd beleöntik egy nagy wokba, ahol mérsékelten melegen tartják, hogy a leve elpárologjon. A kókuszcukor nedv áttetsző és mintegy 80% -a víz. Ahogy a víz elpárolog, akkor kezd átalakulni egy sűrű szirup-szerű anyaggá. Ebből a szirupszerű anyagból állítanak elő kókuszcukor kristályt vagy meghagyják a kókuszcukor szirupot. A virágok édes nektárját alacsony hőfokon kristályosra párologtatják. Ez a tradicionális eljárás biztosítja, hogy a benne lévő B1, B2, B3, B6 vitamin, a kálium, magnézium, cink, vas és a 16 féle aminosav nagy része nem veszik el, ezért ezek a kókusz cukor fogyasztásával bevisszük őket a szervezetünkbe.

 

A kókuszcukor és glikémiás indexe

A glikémiás index rangsorolja, hogy milyen gyorsan szívódnak fel a magas szénhidrát-tartalmú élelmiszerek és mennyire növelik a vércukorszintet (glükóz). Alacsony glikémiás élelmiszerek (55 vagy alacsonyabb) vannak a legalacsonyabb hatással a vércukorszintre. Magas glikémiás élelmiszerek (70 vagy magasabb) fejtik ki a legnagyobb hatást. A Fülöp-szigeteki Mezőgazdasági Minisztériumának (PDA) jelentése szerint a kókusz cukor glikémiás indexe 35, ami rendkivül kedvezőnek mondható. (forrás: webmd) A kókuszcukor 35-ös glikémiás indexével szemben a mézé 55, míg a sima fehér cukoré 68.

 

Milyen ásványi anyagokat tartalmaz a kókuszcukor?

Kókusz cukor kevésbé feldolgozott, mint a hagyományos cukor. Emellett a kókuszcukor tartalmazhat antioxidánsokat és több ásványi anyagot, mint cink, vas, kalcium és kálium.

 

Kókuszcukor és candida

Sokakban felmerül a kérdés, hogy candida diéta mellett használható-e kókuszcukor. A candida diéta lényege, hogy megvonja a diétázó a finomított cukrot a szervezetétől, ezzel is harcolva a gombával. A kókuszcukor candida diéta első időszakában (első 4 hét) tiltott, de később mértékkel fogyasztható ellenben a finomított fehér cukorral.

 

Kókuszcukor kcal tartalma

100 gram kókuszcukor energiatartalma 300 kcal, ami a cukrok között kedvezőnek mondható. A finomított kristálycukor kalóriatartalma 400 kcal 100 gramra vetítve, a barna cukoré is 377 kcal/100 gramm. Az egészségesnek és diétásnak mondott fruktóz kalóriatartalma 410 kcal, vagyis a kókuszcukornál 30-35%-kal több kalóriát tartalmaznak a hagyományos cukrok.

Leírás: Készült kókuszszirupból,  virágbimbóból, kókuszpálmából. Glikémiás indexe 35. Ez egy enyhén édeskés ízű, az édes barna cukorhoz hasonló édesítő csak kevesebb a kalóriatartalma és kisebb hatással van a vércukorszintre.

Kókuszcukor használata: hasonlóan kell adagolni, mint a közönséges finomított cukrot

Összetevők: 100% kókusz cukor

Származási ország: Indonézia

Az EU-ban forgalomba helyezve: Lengyelország

Minőségét megőrzi: A lejárati dátum szerepel a csomagoláson. Tárolja lezárt, eredeti csomagolásban, hűvös, sötét, száraz helyen.

Kiszerelés: 350g

Írjon véleményt a termékről

Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!
    Rossz           Jó

Baba Kókuszcukor (350g)

  • Cikkszám: BB-KC
  • Készlet információ: In Stock
  • 1 490Ft
  • 990Ft