A chia mag 11 bizonyított egészségügyi hatása

A chia mag 11 bizonyított egészségügyi hatása


A Chia magvak az egyik legegészségesebb élelmiszerek a bolygón.

Tele vannak tápanyaggal, ami nagyon jó hatással bír a szervezetre és az agyműködésre.

A következőkben megismertetjük veled a chia magvak 11 egészségügyi hatását, melyet emberi tanulmányok támasztanak alá.

 

 

1.     A chia magvak nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaznak, nagyon kevés kalóriával

A chia magvak apró fekete magvak, amelyek a Salvia Hispanica növényből származnak, amely rokona a mentának.

Ez a növény Dél Afrikában honos. Az aztékok és maják körében elsődleges élelmiszer volt a chia. Úgy értékelték őket, hogy képesek a fenntartható energiát biztosítani, sőt a “chia szó az ősi maja “erő”-t jelenti. Annak ellenére, hogy az ókori történelemben táplálékként használták már, nálunk csak a közelmúltban vált ismertté, és úgynevezett “superfood kategóriába sorolják. Az elmúlt években vált népszerűvé, azóta viszont az egészségtudatos emberek közkedvelt étele a világ minden pontján.

 

1 uncia (28 gramm) chia mag tartalma:

   rost: 11 gramm

   fehérje: 4 gramm

   zsír: 9 gramm

   kálcium: 18% az ajánlott táplálékkiegészítésből

   mangán: 30% az ajánlott táplálékkiegészítésből

   magnézium: 30% az ajánlott táplálékkiegészítésből

   foszfor: 27% az ajánlott táplálékkiegészítésből

   valamint egy kevés mennyiségű vasat, B3 vitamint, káliumot, B1 és B2 vitamint is tartalmaz

Előnye még, hogy egy uncia mindössze 137 kalóriát és 1 gramm emészthető szénhidrátot tartalmaz.

Csak, hogy mindannyian értsük, 1 uncia egyenlő 28 grammal, ami körülbelül 2 teáskanálnyinak felel meg.

Érdekességképpen: ha levonjuk a chia magból a rostot, amit nem feltétlenül számolunk el kalóriának, akkor 1 uncia csak 101 kalóriát tartalmaz.

Ettől lesz a chia mag a világ egyik legjobb tápanyag forrása. A legjobban úgy is hívhatnánk, hogy a legjobb “teljes kiörlésű” élelmiszer, ami organikus és teljesen glutén mentes.

 

 

2.    A chia magvak tele vannak antioxidánsokkal

Egy másik fontos tényező ami az előnyükre írható, hogy tele vannak antioxidánsokkal.

Ezek az antioxidánsok megvédik a magokban lévő érzékeny zsírokat az avasodástól. Bár az antioxidáns kiegészítők nem nagyon hatékonyak, az élelmiszerekből származó antioxidánsok viszont pozitív hatással lehetnek az egészségre. A legfontosabb, hogy az antioxidánsok harcolnak a szabad gyökök termelésével, amelyek károsíthatják a sejtekben a molekulákat, hozzájárulhatnak az öregedéshez és a rákos megbetegedésekhez.

Vannak olyan állítások online a chia magvakkal kapcsolatban, amelyeknek több antioxidánsa van mint az áfonya, de nem találtam olyan vizsgálatot, amely igazolná ezt az állítást.

 

 

3.    Szinte az összes szénhidrát ami bennük van, az rost

Ha a chia mag tápanyag értékét nézzük, akkor 12 gramm “szénhidrátot” tartalmaz, amiből 11 gramm rost, amit nem a szervezetünk emészt.

A rost nem növeli meg a vércukrot, nem igényel inzulint, hogy ártalmatlanítsák, ezért nem számítjuk szénhidrátnak.

Mivel “valódi” szénhidrát tartalma összesen 1 gramm, ezért alacsony szénhidrát tartalmú ételnek számít.

A rostok miatt a chia magvak akár 10-12-szer is felszívódhatnak a vízben, gélszerűvé válnak és a gyomrában bővülnek.

Elméletileg ez növeli a teltség érzetet, az ételek lassabban szívódnak fel, és ez miatt kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetbe.

A rostanyag a bélben lévő barátságos baktériumokat is táplálja, ami azért fontos, mert a bélburok jól táplálkozik.

A Chia magvak tömegének 40 százaléka rostot tartalmaz. Ez a rostanyag egyik legjobb forrása a világon.

 

 

4.     A chia magvak tele vannak minőségi proteinnel

Körülbelül 14% proteint tartalmaznak, amely jóval magasabb mint más magvakban.

Ezek tartalmazzák az esszenciális aminosavak megfelelő egyensúlyát is, így testünknek képesnek kell lennie arra, hogy a bennük lévő fehérjét hasznosítsa.

A fehérje mindenféle egészségügyi előnyökkel jár. Valamint a legnagyobb fogyásbarát tápanyagforrás.

A magas fehérjebevitel csökkenti az étvágyat, és kimutatták, hogy 60% -kal csökkenti az étkezés után járó rögeszmés gondolatokat és 50%-kal az éjszakai nasizást.

A Chia magvak valóban kiváló fehérjeforrás, különösen azok számára, akik keveset vagy semmilyen állati terméket nem fogyasztanak.

 

 

5.     A magas rost,- és fehérje tartalma miatt, segíthet a fogyásban?

Sok egészségügyi szakértő úgy gondolja, hogy a chia magok segíthetnek a fogyásban.

A rost elnyeli a nagy mennyiségű vizet, és megdagad a gyomorban, ami fokozza a telítettséget és lassítja az élelmiszer felszívódását.

Számos tanulmány foglalkozott a glükomannánnal (ami egy hasonlóan működő rost), amelyek azt mutatták ki, hogy fogyasztása súly csökkenésre vezet.

Sajnos, amikor a chia magvak súlycsökkenésregyakorolt ​​hatását tanulmányozták, az eredmények meglehetősen csalódást okoztak.

Bár egy tanulmány kimutatta, hogy a chia magvak csökkenthetik az étvágyat, nincs jelentős hatása a testtömegre. A 90 túlsúlyos emberben végzett vizsgálat során napi 50 gramm chia magvak 12 héten keresztül nem hatottak a testtömegre.

Egy másik, tíz hetes vizsgálatban 62 nő vett részt, a chia magvak nem hatottak a testtömegre, de növelték az Omega-3 mennyiségét a vérben.

Bár a chia magok fogyasztása nem valószínű, hogy befolyásolja a súlyát, én személy szerint úgy gondolom, hogy hasznos lehet az egészségre.

A testsúlycsökkentés többet jelent, mint csupán az egyes ételek felvételét vagy kivonását. Az egész étrend számít, valamint egyéb életmód-viselkedés, mint az alvás és a testmozgás.

 

 

6.     A chia magvak magasak az Omega-3 zsírsavakban

Tény, hogy a chia magvak több Omega-3 zsírsavat tartalmaznak, mint a lazac.

Azonban ... fontos, hogy szem előtt tartsuk, hogy az Omega-3-k többnyire ALA (Alpha Linolenic Acid - Alfa Linolénsav), ami nem olyan előnyös, mint gondolnánk. Az ALA-nak át kell alakítania az "aktív" formákat, az EPA-t és a DHA-t, mielőtt a testet fel lehet használni.

Sajnos az emberek nem képesek hatékonyan alakítani az ALA-t az aktív formákká. Ezért a növények általában alacsonyabbak Omega-3-ban az állati eredetűeknél, mint a halak.

Tanulmányok kimutatták, hogy a chia magok (különösen ha őröltek) növelhetik az ALA és EPA vérszintjét, de nem a DHA-t ... ami probléma.

Mivel nem szolgáltatnak DHA-t (a legfontosabb Omega-3 zsír), azt hiszem, a chia magok túlértékeltek Omega-3 forrásként.

Annak érdekében, hogy a meglegyen a szükséges mennyiség DHA-ból, rendszeresen zsíros halat egyen, halolajat szedjen, vagy vegyen be DHA-kiegészítőt, ha vegán vagy vegetáriánus.

 

 

7.     A chia magvak javíthatnak bizonyos vér értékeket, amelyek csökkenthetik a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

Abból kiindulva, hogy a chia mag magas rozs,- fehérje,- és Omega-3 tartalommal bír, képesnek kell lenniük az anyagcsere-egészség javítására.

Két tanulmányban kimutatták, hogy a chia magvak, a szójafehérje, a zab és a bíborkaktusz étrendje csökkenti az LDL-koleszterinszintet és triglicerideket, növeli a HDL-koleszterinszintet és csökkenti a gyulladást.

Mivel ezek a vizsgálatok más összetevőket is tartalmaztak, semmit nem lehet levonni a magokról.

A patkányvizsgálatok azt is kimutatták, hogy a chia magvak csökkenthetik a triglicerideket, növelhetik a HDL ("jó") koleszterinszintet és csökkenthetik a gyulladást, az inzulinrezisztenciát és a hasi zsírt.

Azonban egy tanulmány szerint, amely csak a chia magokat vizsgálta, nem észlelt semmilyen javulást.

Összességében ... lehetséges, hogy a chia magvak javíthatják ezeket a kockázati tényezőket, de valószínűleg nem lesz jelentős hatásuk.

 

 

8.     Számos fontos csont tápanyagban magasak

A chia magvak számos olyan tápanyaggal rendelkeznek, amelyek fontosak a csontok egészségében.

A kalciumtartalma különösen lenyűgöző ... az RDA (napi ajánlott adag) 18% -a egyetlen unciaban.

Ez magasabb érték, mint bármely tejterméké.

A chia magvak kiváló kalciumforrásnak tekinthetők azok számára, akik nem fogyasztanak tejet.

 

 

9.     A chia magvak nagymértékű javulást mutathatnak a 2-es típusú diabéteszben

A chia magvak legeredményesebb alkalmazása napjainkban egy 2-es típusú diabeteses betegeken végzett vizsgálat volt.

Ebben a vizsgálatban 20 cukorbeteg páciens vett részt,12 héten keresztül. Némelyikük 37 gramm chia magot kapott, míg mások 37 gramm búzakorpát.

Akik a chia magot kapták, számos fontos egészségügyi jelzőt javítottak.

A vérnyomás 3-6 mm / Hg-al csökkent, és a hs-CRP nevű gyulladásos jelző 40% -kal csökkent. A vWF nevű kockázati tényező 21% -kal csökkent.

A vércukorszint is kisebb volt, de statisztikailag nem volt szignifikáns.

Tekintettel arra, hogy a chia magvak magas rosttartalmúak, valószínűnek tűnik, hogy segíthetnek a vércukorszint csökkentésében étkezés után, de ezt a jövőben tanulmányok során még meg kell erősíteni.

 

 

10.     A chia magvak javíthatják a sportteljesítményt

Legendák szerint, az aztékok és a maják arra is használták a chia magot, hogy napközben energiát nyerjenek és növeljék a teljesítményüket.

Egy nemrégiben végzett tanulmány arra utal, hogy ez hatékony lehet …

Ebben a vizsgálatban 6 résztvevő speciális sport italt ivott, vagy fél sportital fél chia magv keverékét.

Aztán egy órát futottak a futópadon, majd egy 10 kilóméteres futás következett időre.

Nem volt semmi különbség a két csoport között. Más szóval aki felében itta csak a sport italt a chia maggal mixelve, nem csökkentette a teljesítményt.

A tanulmány szerint a chia magvak segíthetnek a sportolók számára “doppingolni” a teljesítményt, miközben növelik a tápanyagok bevitelét és csökkentik a cukor bevitelüket.

Mi azonban személyesen szeretnénk nagyobb tanulmányokat látni erről. Tekintettel arra, hogy a chia-magban lévő szénhidek többsége rost, nem sok tanulmány szól arról hogy a szénhidrát helyettesítésére használhatók.

 

 

11.     A chia mag könnyen beépíthető a diétába

Oké, ez az utolsó pont nem egészségügyi előny, de mégis fontos tényező.

A chia magot hihetetlenül könnyen beépíthetjük a diétánkba.

A magok leginkább íztelenek, így bármit hozzáadhatunk.

Nem kell őrölni őket, mint a lenmagot, ami sokkal könnyebbé teszi őket.

Nyersen ehető, gyümölcslében áztatva, zabkása, joghurt és puding hozzáadásával vagy péksüteményekhez adva.

Mivel képesek felszívni a vizet és a zsírt, felhasználhatók a szószok sűrítésére és akár tojástermékként is használhatók a receptekben. Vízzel is mixelhetjük, így zselés anyagot kapunk.

Jól és könnyen tolerálja a szervezet a chia magot ... de ha nem szokott sok rostot enni, akkor emésztési mellékhatásokkal lehet számolni, ha túl sokat eszel.

A szokásos adagolási javaslat 20 gramm (kb. 1,5 evőkanál), naponta kétszer.

A chia magvak a kevés divatos "szuperfood" közé tartoznak, amelyek ténylegesen méltóak erre a kifejezésre.


Kapcsolódó termékek:

Baba Chia Mag (250g)

Baba Chia Mag (250g)

Mi az a Chia mag?A chiamag igazi szuperétel, sokan az egyik legegészségesebb tápláléknak tartják, ez..

790Ft 990Ft

Éden Bulgur (500g)

Éden Bulgur (500g)

A bulgur sokak számára nem ismert, hogy egyenlő a gyrosokban kapható török rizzsel. A még éretlen..

490Ft

Éden Prémium Quinoa Mag (500g)

Éden Prémium Quinoa Mag (500g)

A quinoa egy Közép-Amerikából származó köretnek fogyasztható, alacsony glikémiás indexű szénhidrát..

1 985Ft