Érdekességek a chia magról

Érdekességek a chia magról




Ellenben az apró méretével, a chia mag tele van fontos tápanyagokkal. Kitűnő forrása az Omega-3 zsírsavaknak, amely segíti emelni a HDL koleszterolt. HDL az úgynevezett jó” koleszterin ami véd a sztroke és szív infarktus ellen.


Chia mag szintén gazdag antioxidánsokban amely biztosítja a rostokat, vasat és kálciumot.


Emlékszel a Chia háziállatokra amelyek z 1990-es években váltak népszerűvé? Chia mag ugyanaz a kis magv, amit anno nevelgettünk egy Afro típusú terrakotta vázában.


Ezzel a cikkel az a célunk, hogy bemutassuk a népszerű ételek egészségügyi hatását.


Megnézzük a chia mag tápanyag értékét valamint a lehetséges egészségügyi hatásait, hogy hogyan viselkedik a diétában, és a potenciális rizikóit az egészségre nézve.


A cikk tartalma röviden:


  1. A Chia mag tápanyag lebontása

  2. Chia mag fogyasztásának lehetséges egészségügyi hatásai

  3. Hogyan építsünk több chia magot az étrendbe



  1. A Chia mag lebontása


Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztérium Nemzetközi Táplálék Adatbázisa szerint, 28 gramm chia mag (1 uncia) tartalma:


  • 131 kalória

  • 8.4 gram zsír

  • 13.07 gramm szénhidrát

  • 11.2 gramm rostanyag

  • 5.6 gramm protein

  • nem tartalmaz cukrot


Napi egy adag (28 gramm) chia mag fogyasztása, biztosítja a kálcium szükségletünk 18 százalékát, a foszfor 27 százalékát, a magnézium 30 százalékát, valamint egy kis mennyiség kálium és réz napi szükségletünket is.


Összehasonlítva a lenmaggal, a chia mag több Omega-3-at, kálciumot, vasat és foszfort biztosít szervezetünknek. A legtöbb ember nem fogyaszt eleget ezekből a természetes tápanyagokból.



  1. Lehetséges egészségügyi hatások a chia mag fogyasztóknál


A növény alapú ételek jótékony hatását már régóta bizonyították, miszerint csökkentik a kedvezőtlen rizikót a szervezetre, mint például cukorbetegség, szív infarktus, elhízottság.


Bizonyított, hogy a növény alapú ételek építően vannak hatással az egészségre, erősítik az immunrendszert, növelik a napi energiát, és elősegítik a természetes súly elérését.


A chia és a rost ereje


Az Országos Orvostudományi Intézet Élelmiszer- és Táplálkozási Tanácsa azt javasolja, hogy az 50 év alatti férfiak napi 38 gramm rostot kellene, hogy fogyasszanak, és az 50 év alatti nőknél napi 25 gramm lenne a javasolt.


Az 50 év feletti felnőtteknél, a javasolt napi mennyiség, férfiaknál 30 gramm, nőknél pedig 21 gramm lenne. A legtöbb ember kevesebb mint felét fogyasztja a javasoltnál.


A legkönnyebb útja, hogy több rostot vigyünk be a szervezetbe, hogy növény alapú ételeket fogyasztunk, mint zöldség, gyümölcs, magvak és feldolgozatlan gabona. Csupán egy uncia chia magv tartalmaz 10 gramm rostot, közel fele a napi javasolt bevitelnek az 50 év feletti nőknél.



Súly csökkenés


A magas rosttartalmú élelmiszerek segítenek az embereknek, hogy hosszabb ideig érzik energetikusnak magukat, és általában alacsonyabbak a kalóriákban. A fokozott rostbevitel és a magas rosttartalmú diéta bizonyítottan segít a fogyásban.


A chia magvak rosttartalmán kívül az omega-3 zsírsavak és az alfa-linoleinsav magas szintje hasznos lehet a fogyás szempontjából.


Azonban a bizonyítékok hiányosak. A Journal of Obesity című folyóiratban megjelent áttekintés azt a következtetést vonja le, hogy "korlátozott adatok vannak arra vonatkozóan, hogy a chia magvakat a testsúlycsökkenéshez használják fel.


A táplálkozástudományi kutatásban közzétett másik tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a túlsúlyos felnőtteknél a "chia" magzatok "nincsenek hatással a testtömegre vagy összetételre, vagy különböző betegségkockázat-faktorokra.



A divertikulózis kezelése


A magas rosttartalmú diéta csökkentette a divertikulitisz fellángolásának előfordulását a vastagbélben lévő víz elnyelésével és a bélmozgások könnyebb áthaladásával.


Egészséges, rosttartalmú táplálék, sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával csökkentheti a vastagbél nyomását és gyulladását.


A divertikuláris betegség pontos okai nem ismeretesek, de az állapota ismételten összefüggésben áll az alacsony rosttartalmú étrenddel.



A szív- és érrendszeri betegség és koleszterin


A rostok fokozott bevitelével kimutatták, hogy csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.


A 67 különálló, ellenőrzött vizsgálat áttekintése azt mutatta, hogy még a szoptatás napi 10 grammra történő szerény csökkenése is csökkentette az LDL-t vagy a "rossz" koleszterint, valamint a teljes koleszterint.


A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az étrendi rost szerepet játszhat az immunrendszer és a gyulladás szabályozásában. Ily módon csökkentheti a gyulladással kapcsolatos állapotok, például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a rák és az elhízás kockázatát.



Cukorbetegség


A magas rosttartalmú diéták alacsonyabb kockázatúak a cukorbetegség kialakulásában. A magas rosttartalmú ételek fogyasztása segít fenntartani a vércukorszintet.


Számos vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján az Országos Orvostudományi Intézet megállapította, hogy az 1000 kalóriával 14 gramm rostos étrend jelentősen csökkentette a szívkoszorúér-betegség és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.



Emésztés és méregtelenítés


A megfelelő rostos táplálkozás megakadályozza a székrekedés és elősegíti az egészséges emésztőrendszer szabályosságát. A rendes bélmozgások elengedhetetlenek a méreganyagok napi kiválasztásához az epével és a székleten keresztül.



Omega-3 a szívbetegség leküzdésére


A kutatások azt mutatják, hogy az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a trombózis és a szívritmuszavarok kockázatát, ami szívrohamhoz, stroke-hoz és hirtelen szívhalálhoz vezethet.


Az Omega-3-k szintén csökkenthetik az LDL-t, a koleszterinszintet és a triglicerid szintet, csökkenthetik az ateroszklerotikus plakkot, javíthatják az endoteliális funkciót és enyhén csökkenthetik a vérnyomást.


A növényi alapú omega-3-ok leggazdagabb forrásai a chia magok, a lenmag, a lenmagolaj, a kendermag, a kendermagolaj és a dió.




3. Hogyan építsünk több Chia-magot az étrendbe


A Chia magvakat viszonylag könnyű beszerezni minden nagyobb élelmiszerboltban. Fekete színűek, enyhe, ízletes ízűek.


Nyers, lehet szórni gabonára, műzlibe, joghurtba, zabpehelybe, vagy turmixitalba. Hozzá lehet adni a sült termékekhez, mint a kenyér és a muffin.


A vegán főtt ételekben helyettesíthetik a tojásokat. Ahhoz, hogy megfelelő arányban pótoljuk vele a tojást, keverjen össze 1 evőkanál chia magot 3 evőkanál vízzel, majd hagyja állni néhány percig. Olyan gél alakul ki, amelyet tojás helyett sütés közben lehet használni.



A chia magvak fogyasztásának lehetséges veszélyei



A chia mag 27 szeresére növeli tömegét a vízben.


Egy történet szerint, egy ember nyelőcső elzáródást kapott, miután miután evett egy evőkanálnyi száraz chia magot, majd megpróbálta egy pohár vízzel leöblíteni.

A magvak vastag gélt képeztek a nyelőcsőben, amit orvosi kezelés nélkül nem tudott lenyelni.

Ez az eset egy ritka eset volt, de rámutat annak fontosságára, hogy a chia magvakat egy másik élelmiszerbe vagy folyadékba kell keverni fogyasztás előtt. Kisgyermekeknek nem szabad chia magot adni.

A betegségek megelőzése és a jó egészségi állapot elérése érdekében jobb, ha egy kiegyensúlyozott étrendet követünk, amiben többféle ételvariáció található, nem pedig az egyes élelmiszerekre koncentrálunk.












Kapcsolódó termékek:

Baba Chia Mag (250g)

Baba Chia Mag (250g)

Mi az a Chia mag?A chiamag igazi szuperétel, sokan az egyik legegészségesebb tápláléknak tartják, ez..

790Ft 990Ft