Mandulaliszt vagy kókuszliszt az egészségesebb

Mandulaliszt vagy kókuszliszt az egészségesebb

Kókuszliszt kontra mandulaliszt

A "liszt" szóról legtöbbünknek a búzaliszt jut eszébe, pedig szaknyelven a "liszt" csupán olyan port jelent, melyet valamilyen más anyagból őrölés útján alakítottak megfelelő méretűre. Mindenféle gabonából, babféléből, gyökerekből vagy magvakból készíthetünk lisztet.

Paleo szempontból két nagy versenyző létezik lisztek terén: a kókuszliszt és a mandulaliszt. Ezt a kettőt találhatod meg leggyakrabban a paleo sütésben. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai és mindkettőnek van helye az éléskamrádban, de esetleg valamelyiket jobban preferálod a másiknál.

Kötelező ünneprontó figyelmeztetés: egyik lisztfélének sem érdemes az étrended állandó összetevőjének lennie. Paleóvá válni nem azt jelenti, hogy mandulaliszttel helyettesíted a búzalisztet és ennyivel el is intézted a dolgot. A paleo sütemények nem egészségesek csak azért, mert gluténmentesek! Az étrended alapjául a húsoknak, zöldségeknek és egészséges zsíroknak kellene szolgálniuk: bármiféle paleo sütemény csak alkalmi élvezetként szolgáljon, nem pedig mindennapos alapélelmiszerként.

De mindezzel együtt van helye a "liszteknek" a paleo kereteken belül is, nem csupán sütésnél, hanem szószok sűrítésénél, húsgombócok készítésénél vagy más ételekre szórva.

Ahhoz, hogy mindennel tisztában lehess, íme egy összefoglalás mindkét lisztféle előnyeiről és hátrányairól.


Mandulaliszt és kókuszliszt tápanyagtartalom

Először is, birkózzunk meg a tápanyagokkal. A kulcs ebben az, hogy eldöntsd, mely táplálkozási szempontokat tartod fontosnak. Egyik lisztféle sem jobb vagy rosszabb alapvetően a másiknál, de különböző előnyeik és hátrányaik vannak.

Összefoglaló négy evőkanál (1/4 csésze) liszt makronutriens tartalmáról:

Kókuszliszt

Mandulaliszt

Zsír

4 gramm

14 gramm

Fehérje

4 gramm

6 gramm

Szénhidrát

16 gramm

6 gramm

Rost

10 gramm

3 gramm

Pro és kontra: mandulaliszt és kókuszliszt makronutriensek összetétele

Ha az alacsony szénhidrátbevitelt célzod meg, paleolisztek terén valószínűleg a mandulalisztre esik majd a választásod. Másrészt, ha nem különösebben akarsz nagyon alacsony szénhidrátbevitelen élni, akkor a kókuszliszt kicsivel magasabb szénhidráttartalma sem okoz valószínűleg bármiféle problémát.

A győztes: egyik sem, a céljaidtól függ.


Pro és kontra: Mandulaliszt és kókuszliszt zsírok minősége

Az egyik terület, ahol a két liszt eltér egymástól, a zsírok minősége. A kókuszliszt összességében kevesebb zsírt tartalmaz, de a zsírok minősége sokkal jobb benne. A mandulaliszt gazdag omega-6 PUFA zsírsavban, mely nagyobb mennyiségekben gyulladást is okozhat. Manapság a legtöbb amerikai túl sok omega-6 zsírsavat fogyaszt, ezért kevesebbet kéne ezekből bevinniük. A mandulalisztben sok a zsír és ezek nagy része omega-6. Másrészről a kókuszlisztben sokkal kevesebb a zsír és ezek kisebb hányada omega-6. Emiatt a kókuszliszt kevésbé okozhat gyulladást.

A győztes: kókuszliszt.


Pro és kontra: Bélirritáció

Egy másik összehasonlítási szempont a két lisztféle terén a bélirritáció esélye. Sajnos itt nincs egyértelmű győztes, mert mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai.

A kókuszlisztben rengeteg rost található, ezek legnagyobb része inulin formájában. Az inulin azonban sajnos FODMAP, vagyis olyan rostfajta, amely emésztési problémákat okozhat arra érzékeny személyeknél.

Másrészt a mandulaliszt szintén magas FODMAP értékű élelmiszer és tartalmaz fitinsavat is, mely nagy dózisokban irritálja a beleket.

Bizonyos embereknek előnyösebb az egyik, másoknak inkább a másik. És bizonyos embereknek mindkét lisztfajta emésztési panaszokat okoz. Ha irritábilis bél szindrómában szenvedsz vagy egyes élelmiszerekre érzékeny vagy, először mindegyik lisztből csak keveset próbálj ki és lassan növeld a mennyiséget: figyelj a fokozott gáztermelődésre, puffadásra és egyéb tünetekre. Nincs általános szabály, ezért próbálkozni kell, hogy megtudd: a tested melyik lisztfélére reagál jobban.

A győztes: egyik sem, a szervezeted saját toleranciaszintjétől függ.


Pro és kontra: Mikronutriensek

Egyik lisztféle sem tartalmaz nagy mennyiségben mikronutrienseket - ismétlem, ezek "bűnözéshez" való ételek és nem arra valók, hogy az állandó tápanyagigényedet stabilan kielégítsék. De legalább mindkettőben van azért valamennyi mikronutriens:

Kókuszliszt: jó forrása a vasnak, mangánnak, réznek és számos egyéb ásványi anyagnak.

Mandulaliszt: jó forrása az E vitaminnak, mangánnak, magnéziumnak és számos egyéb ásványi anyagnak.

Egyik sem tartalmaz elegendő fehérjét ahhoz, hogy paleo célok szempontjából fehérjeforrásnak minősülhessen. Egy paleo fogásnak 20-30 gramm fehérjét kellene tartalmaznia: az adagonként 4 gramm fehérjét tartalmazó kókuszliszt és a 6 gramm fehérjét tartalmazó mandulaliszt ezt egyáltalán nem fedezheti.

A győztes: mandulaliszt, de csak egy hajszállal.


Egyéb táplálkozási megfontolások

Ételallergia szempontjából érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb, csonthéjas termésekre allergiás ember problémamentesen fogyaszthat kókuszt. Másfelől néhányan a kókuszra is allergiásak lehetnek, függetlenül attól, hogy van-e csonthéjasokkal szembeni allergiájuk is vagy sem. Sosem egyértelmű a helyzet!


Sütés mandulaliszttel és kókuszliszttel

Egy másik megfontolandó szempont a lisztválasztásnál, hogy hogyan reagálnak sütésnél.

A nagy különbség, hogy a kókuszliszt sokkal több nedvességet tud magába szívni a mandulalisztnél. Ezért a kókuszlisztet tartalmazó receptekben sokkal több folyékony összetevőre van szükség, hogy megelőzzük a kiszáradt és morzsálódó végeredményt. Nem helyettesítheted a kókuszlisztet mandulaliszttel vagy fordítva – a recept így nem fog megfelelően beválni!

A kettőnek enyhén eltérő az íze is. A kókuszé jellegtelenebb, kicsit édeskés, míg a mandulaliszt (meglepő módon!) mandulaízű. A mandula íz néha remek lehet – például süteményekben, de akár palacsintában is – néha viszont nagyon nem hiányzik.

Egyesek szívesen sütnek a kétféle liszt keverékével, mások az egyikhez vagy másikhoz ragaszkodnak jobban. Ha új vagy a paleo sütés világában, akkor jó iránymutatás lehet, hogy kövesd a receptek leírását, amíg rá nem érzel, hogyan "viselkedik" a két lisztfajta. Ekkor elkezdhetsz kísérletezgetni a saját kombinációiddal és arányaiddal.


Mandulaliszt és kókuszliszt összefoglaló

Nincs tökéletes étel. A mandulalisztnek és a kókuszlisztnek is megvannak az előnyei és hátrányai. Ha sokat sütsz paleo módon, akkor valószínűleg mindkettőt használni fogod többféle kombinációban.

A legfontosabb dolog, hogy egyik se legyen az étrended alapjául szolgáló étel – a paleónak nem az a lényege, hogy a búzalisztet bármilyen más, gabonamentes "liszttel" helyettesítsd. A gabonamentes lisztek nagyszerűek szószok sűrítéséhez, húsokhoz és alkalmankénti paleo-barát édességekhez. Ha ilyen módon használod őket, nem kell azon aggódnod, hogy tápérték szempontjából melyik liszt felsőbbrendű, mert így csak viszonylag kis részét képezik majd az étrendednek. Válassz ki egyet vagy mindkettőt – de bizonyosodj meg arról, hogy akárhogyan döntesz is, ez a döntés összhangban van a paleo valódi szellemével is, nem pedig csupán a betű szerinti értelmezésével.

Kapcsolódó termékek:

Éden Kókuszliszt (500g)

Éden Kókuszliszt (500g)

A kókuszliszt illeszkedik a paleo étrendbe. Készítése során a kókuszhúsból nyerik, ledarálás útj..

1 095Ft