Minden amit a xilit - ről tudni kell

Minden amit a xilit - ről tudni kell

A xilitol mellékhatásai: biztonságos vagy veszélyes?


Ha bevásárláskor el szoktad olvasni az élelmiszerek címkéit, valószínűleg egyre többször találkozol az elmúlt években a "xilitol" nevű összetevővel. Ez a cukoralkohol "teljesen természetes",


Mi a xilitol?


A xilitol egy cukoralkohol, lassú felszívódású szénhidrát, amely ellenáll a keményítőknek és rostokat tartalmaz. Az elmúlt időben egészségügyi körökben annak az állításnak köszönhetően szerzett ismertséget, miszerint a cukoralkoholok "természetesek". Egyéb fajták, amelyeket valószínűleg láttál már az üzletekben:
• eritrit
• izomalt
• laktitol
• maltit
• mannit
• szorbit

A xilitol a xilóz származéka, kristályos alkohol – vagyis egy kristályos aldózcukor, amely nem emészthető. (1, 2) A xilóz, (tehát nem a xilitol) megtalálható a természetben, mivel többnyire a nyírfa kérgéből állítják elő. Mégis, csak azért, mert valami "természetes", nem jelenti azt, hogy jótékony hatással is van ránk. Azért hangsúlyozom ezt, mert az 1950-es évek óta végzett kutatások óta ismert, hogy: (3)
• Az egy gyomorral rendelkező állatok nem tudják megfelelően lebontani a xilózt.
• Azok az emberek, akik xilóz-tartalmú ételeket fogyasztanak, általában emésztési nehézségeket tapasztalnak, pl. gázok, puffadás és hasmenés.
• A májfunkciós vizsgálatok értékelései azt sugallják, hogy a xilóz tárolódik a szervezetben.

Amikor az ételt, amit fogyasztunk, megemésztjük, akkor a tápanyagok, tehát a vitaminok és ásványi anyagok a vékonybélben felszívódva jutnak a véráramba. Ha azonban olyan kémiai vegyületeket fogyasztunk, mint például a xilitol, azokat a szervezet nem tudja hasznosítani, így a gyomor-béltraktuson keresztül viszonylag sértetlenül mennek át a szervezetünkön.


Néha ezek a kémiai vegyületek kölcsönhatásba léphetnek a többi étellel, amelyet fogyasztunk, a hasnyálmirigyben termelődő enzimekkel vagy más gyomornedvekkel, és egyéb emésztőrendszeri nehézségeket okozhatnak. A xilitol esetében ez általában gyomor-bélrendszeri zavarokat jelent.

A múlt század óta végzett kutatások ellenére úgy vélem, hogy a Journal of Nutrition-ben megjelent 1952-es cikk ezen állítása még mindig igaznak tűnik:
"Amíg alacsonyabb xilitol-bevitel mellett kedvezőbb kísérleti adatokat kapunk, bármilyen mennyiségű xilóznak élelmiszerekben hosszú időn keresztül való felhasználását kockázatosnak és ezért ellenjavalltnak találom." (3)


Veszélyesek-e a xilitol mellékhatásai?

 

A xilitol mérgezés viszonylag ismeretlen emberek esetében, és a xilitol fogyasztásához kapcsolódó mellékhatások általában a legtöbb ember számára minimálisak. Ismeretes azonban, hogy a xilitol növelheti a vércukorszintet, amiből arra következtethetünk, hogy cukorbetegek számára nem javasolt a fogyasztása. (4) Ez furcsának tűnhet a legtöbbek számára, mivel sok orvos azt javasolja, hogy ezzel helyettesítsék a cukrot, az alacsony glikémiás indexe miatt.


Egy másik aggály, amely felmerül a xilitollal kapcsolatban, az az ipari folyamat, amellyel előállítják. Jelenleg a legtöbb xilitolt a xilóz hidrogénezésével állítják elő. Ez egy olyan kémiai eljárás, amely során egy vegyületet hidrogénnel kezelnek egy katalizátor segítségével, például nikkellel. (5) Ezzel a folyamattal két nagy probléma van.
Először is az a tény, hogy a xilitolt hidrogénezzük, aggályokat vet fel, mivel a hidrogénezett élelmiszerekről tudjuk, hogy az alábbiakat okozhatják: (6)

  • Alzheimer kórt
  • Ingerlékenységet és agressziót
  • Rákot
  • Cukorbetegséget
  • Elhízást
  • Májműködési zavarokat
  • Súlyos depressziós rendellenességeket

Másodszor, a nikkel, mint ismert toxin (méreganyag) az alábbiakkal hozható kapcsolatba:
• asztmás rohamok
• Rák
• Dermatitis (bőrallergia)
• Ekcéma (bőrkiütés)
• Emésztési zavarok
• Vesekárosodás
• Tüdő rendellenességek

Ezen a ponton nincs a kezünkben olyan kutatás, amely bizonyítja, hogy a xilitollal édesített rágógumik fogyasztása vagy a xilitollal édesített sütemények okozzák a fentieket, de óvatosan bánnék azzal, hogy nagy lendülettel alámerüljek és xilitolt a napi természetes és egészséges étrendem részévé tegyem.


Figyelmeztetés állattartók számára


Nagyon fontos széljegyzet minden gazdi számára, hogy a háziállatokra a xilitol mellékhatásai nagyon mérgezőek. Valójában a "xilitol rendkívül mérgező kutyák számára" A VCA Állatkórházak szerint.


Az elmúlt 5 évben a Minneapolis-i Pet Poison Helpline-hoz (állatmérgezésekre szakosodott hívható vonal) több, mint 1500 xilitol mérgezéses hívást regisztrált annak köszönhetően, hogy ezt a gyakori konyhai méreganyagot egyre jobban felismerik az állattartók. Mind az emberekben, mind a kutyák esetében a vércukorszintet a hasnyálmirigy inzulin-kibocsátása szabályozza.


A xilitol nem serkenti az emberi szervezetben a hasnyálmirigy inzulin-kibocsátását. Ha azonban nem főemlős állatok (például kutyák) valamilyen xilitolt tartalmazó ételt fogyasztanak, a xilitol gyorsan felszívódik a véráramba, és ezáltal a hasnyálmirigyben inzulin szabadul fel.


Az inzulin gyors felszabadulása a vércukor szintjének gyors és alapos csökkenését eredményezi (hipoglikémia), amely a xilitol fogyasztása után 10-60 percen belül következik be. Amennyiben ez kezeletlen marad, ez a hipoglikémia akár életveszélyes is lehet. (9)
Ügyeljen arra, hogy elolvassa kedvence ételeinek címkéit, és soha nem etesse a háziállatokat az ételmaradékokkal, ha azok xilitolt tartalmaznak.

A xilitol mellékhatásai

Az oka annak, amiért a cukoralkoholok, mint a xilitol egy bizonyos mennyiség felett nem ajánlott emberi fogyasztásra. A xilitol mellékhatásai miatt ha túl sokat fogyasztunk, megterhelik a szervezetet.


Egy jelentés szerint a xilitol mellékhatásainak kulcsa az elfogyasztott mennyiségben rejlik.

Szájon át adott xililolról napi 40-50 g – ot meghaladó dózisban az alábbi, legártalmasabb mellékhatásokat jelentették: hányinger, puffadás, bélkorgás (a beleken áthaladó gáz morajló hangjai), bélgörcs, hasmenés és általában véve a teljes bélmozgás gyakoriságának növekedése.


A kisebb gyomor-bélrendszeri panaszok mellett a súlygyarapodás a leginkább kutatott mellékhatás a xilitol és más mesterséges édesítőszerek fogyasztása esetén. A szervezetre gyakorolt anyagcsere-terhelés mellett pszichoszociális szempontok is felmerülnek, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Amint azt a Harvard Medical School közölte, a kutatások nyomán aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy éppen az ellenkező hatást érik el, és ténylegesen elősegítik a súlygyarapodást. Hogyhogy? Az [alternatív] édesítőszerek rendkívül édesek - több százezerszer édesebbek, mint az asztali cukor.

Tehát azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztják ezeket, érzéketlenné válhatnak az édes ízre. Az egészséges, jóllakottság érzetét adó, de kevésbé édes ételek, mint pl. a gyümölcsök és a zöldségek már elképzelhető, hogy nem lesznek vonzóak, étvágygerjesztőek számukra. Ennek eredményeként az étrend általános minősége csökkenhet. A cukrot az édesítőszerre való lecseréléssel az étrendből eltávolított kalóriák ugyanis újra visszakúszhatnak finomított szénhidrátok és alacsony minőségű zsírok formájában.


Ezenkívül egyes kutatások a zsírszövetben édes-receptorokat azonosítottak. Nem tudjuk biztosan, de megvan annak a lehetősége, hogy az [alternatív] édesítőszerek súlygyarapodást okozhatnak azáltal, hogy közvetlenül serkentik az új zsírsejtek fejlődését.


Van néhány epidemiológiai bizonyíték is az [alternatív] édesítőszer-fogyasztás és az elhízás közötti korrelációra, amelyet azonban óvatosan kell kezelni. Az emberek azért fogyasztanak [alternatív] édesítőszereket, mert növekedett a súlyuk, és nem fordítva. 


A xilitol jótékony hatásai

A xilitol egyik előnyös mellékhatása az, hogy képes javítani a száj egészségét; ez úgy tűnik, hogy széles körben a legtöbb egészségügyi szakember szerint is tartja magát. Valójában a fogorvosok a legnagyobb támogatói, mivel a xilitolról képes megelőzni a fogakban a lyukak kialakulását.
Például egy, a Journal of Dental Education-ban megjelent tanulmány szerint "a szacharóz szorbittal és xilitollal való helyettesítése jelentősen csökkentheti a fogszuvasodás előfordulását." 
Egy, az European Journal of Dentistry című lapban 2009-ben megjelent cikk részletesen leírja, hogy miért:

A xilitol - más polioloktól eltérően - kedvező hatással van a száj flórájára. Az eddigi bizonyítékok a xilitol bizonyos hatásait alátámasztják a szájüregi baktériumok esetén, de a nyál esetében nem. A xilitolt a fogkő baktériumok nem tudják lebontani, ellentétben a szorbittal és más, 6-szénatomos poliolokkal, és így előnyös lehet a mineralizáció szempontjából. 
Érdekes, hogy vannak egymásnak ellentmondó jelentések, és ezért nem tudunk arra a következtetésre jutni, hogy a xilitol teljesen hatékonyan kordában tartaná a fogak lyukasodását. A Caries Research folyóirat egyik gyakran idézett áttekintése szerint "nincs bizonyíték a xilitol fogszuvasodásra gyakorolt pozitív hatására", tehát joggal merülhet fel a kérdés, hogy melyiknek higgyünk. 
Véleményem szerint a xilitol viszonylag biztonságos fogkrém vagy rágógumi-édesítőszer, de nagy mennyiségben nem ajánlott ételekhez használni.

 

Bár az üzenet kissé zavaros a xilitol mellékhatásaival kapcsolatban, a 345-nél is több tudományos dokumentációból, amelyek a steviára vonatkoznak, egy dolog biztosan egyértelmű: a stevia biztonságos és hatékony. A legutóbbi kritikai értékelés szerint a stevia "alacsony glikémiás indexe, és a vizsgált dózisokban nem citotoxikus, és akut vagy krónikus hatással sincs a vércukorra, ami alapján kijelenthető, hogy biztonságos édesítőszer". (12) Azonban annak ellenére, hogy ez egy a természetben is megtalálható természetes növény, nem minden, a polcokon elérhető stevia termék egyforma. Valójában néhány gyengébb minőségű márka, amit stevia-ként reklámoznak, nem is 100% -ban stevia. Xilitollal és betegségeket okozó töltőanyagokkal, például dextrózzal és cukorral keverik.


A legtöbbünk szervezete jól viseli a stevia-t, de hallgass a testedre, mert a stevia gyógynövény, és mindenki másképpen reagálhat rá. Ha nem tudsz hozzászokni jellegzetesen pikáns (szinte csípős) ízéhez, akkor íme néhány más természetes édesítőszer, amelyeket kipróbálhatsz:

 

1. Nyers, helyi termelőktől származó méz (a személyes kedvencem!)
2. Datolya
3. Kókusz nektár / cukor
4. B vagy C osztályú juharszirup


Ez esetben is igaz az, hogy ha túl jónak tűnik valami ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg az is. Ha szeretnéd kielégíteni az édességvágyadat, használd a stevia gyógynövényt, mint a cukor csodás alternatíváját. Könnyedén használható minden desszertben és italban. Nagyszerű ízű, kalóriát nem tartalmaz, és olyan természetes, amennyire csak lehet.


Neked mi a kedvenc természetes édesítőszered?

 


Kapcsolódó termékek:

OCSO - Cuki xilit (1000g)

OCSO - Cuki xilit (1000g)

A hozzáadott cukor az egyik legegészségtelenebb dolog a modern diéta szemszögéből nézve. Ez volt a f..

2 390Ft 2 990Ft

Trendavit Eritrit (500g)

Trendavit Eritrit (500g)

A hagyományos cukrokhoz hasonlóan keveredik, oldódik, felhasználási lehetőségei is megegyeznek azokk..

1 285Ft 1 490Ft

Trendavit Xilit (500g)

Trendavit Xilit (500g)

1:1 arányban képes helyettesíteni a hagyományos cukrot. Kalória tartalma és GI-mutatója egyaránt 0..

1 390Ft