Xilit és eritrit hatása a vércukor szintre

Xilit és eritrit hatása a vércukor szintre

Az alábbi cikkben segítünk olvasóinknak, hogy milyen cukrot válasszanak édesítésre. Mindegyiknek van előnye és hátránya, de a két legfontosabb szempont a kalóriatartalom és a glikémiás index. Ezeket vesszük most górcső alá. Sokat hallani a kalóriáról, GI-indexről, GL-indexről. De kevesen tudják mik is ezek, az írásban ezekre is kitérünk majd.

A cukroknak igen sok fajtája van, a legelterjedtebb közülük a glükóz (szőlőcukor) és a fruktóz (gyümölcscukor), illetve az ezekből felépülő szacharóz (répa- vagy nádcukor). Újabban megjelentek az úgynevezett cukoralkoholok, ahol a cukor molekula oxo-csoportját az alkoholokra jellemző hidroxil-csoport váltja fel.

A cukoralkoholok annyiban kedvezőbbek, a hagyományos fehér cukornál, hogy 0 vagy 0 közeli kalóriát tartalmaznak és a vércukor szintet sem rángatják olyan mértékben, mint a sima nádcukor vagy répacukor.Glikémiás index

Az alábbi ábrán a magas és alacsony glikémiás indexű ételek hatásait láthatjuk a vércukorszintre. A magas glikémiás index gyorsan felviszi a vércukor szintet de gyorsan vissza is esik és ezáltal gyorsan újra jelentkezik az éhségérzet. Ezzel szemben az alacsony glikémiás indexű ételek esetében kisebb ez a vércukorszint kiugrás, viszont sokkal tovább is tart, így az éhségérzet is sokkal később jelentkezik.Ebben a táblázatban a különböző cukrok GI-indexe látható. A xilit és az eritrit egyértelműen a legkedvezőbb glikémiás indexű, míg a szőlőcukor és a sima cukor a legrosszabb. A szőlőcukor, ami leggyorsabban, de legrövidebb távon viszi fel a vércukor szintjét. Nemhiába ha valakinek leesik a vércukor szintje (rosszullét vagy erős fizikai igénybevétel esetén (például maraton)) akkor szőlőcukrot szoktak neki adni, hogy gyorsan visszatolja.

 

Édesítőszerek

Glikémiás index (GI)

Gyümölcscukor (fruktóz)

23

Méz

62

Kristálycukor (szacharóz)

68

Szőlőcukor (glükóz)

100

Xilit

7

Stevia

0

Kókuszcukor

35

Eritrit

0

 

A különböző ételeket az alábbiak szerint sorolják csoportokba:

·         Alacsony < 50

·         Közepes: 50 – 70

·         Magas: 70 – 90

·         Nagyon magas: 90 <

Ezek alapján a stevia, eritrit, xilit kivételével a többi édesítő már a magasabb tartományokban van. A kókuszcukor és a gyümölcscukor, amik még GI index szempontjából elfogadhatóak, de a gyümölcscukor ha már a kalóriát vizsgáljuk akkor egy nagyon rossz választásnak bizonyul.


Cukrok kalóriatartalma

A glikémiás index mellett a kalória mennyiség is egy fontos szempont a megfelelő édesítőszer kiválasztásában. A kalória (cal) az energia mértékegysége: egy kalória egy gramm víz hőmérsékletét egy °C-kal emeli meg. Közérthetőbben fogalmazva a kalória, az energia mértékegysége, amit egységnyi élelmiszer elfogyasztása biztosít az emberi test számára.

Zsír, rost és fehérje az édesítőszerekben nincsen, csak szénhidrátokat tartalmaznak. Kalória tekintetében a sztívia vagy stevia a legkedvezőbb, ez nem tartalmaz kalóriát. A sztíviát a xilit és a méz követi 240 és 236 kalóriával 100 grammra vetítve. A legrosszabbak a kristálycukor, szőlőcukor és a gyümölcscukor 400 körüli kalóriamennyiségekkel. Ezek fogyasztását a cukorbetegség elkerülése érdekében és az ideális testsúly megtartása végett javasolt elkerülni.

 

Édesítőszerek

Energia

Szénhidrát

GL

(100g)

(kJ / kcal)

(g)

Barnacukor

1583 / 377

97,4

68,2

Gyümölcscukor / Fruktóz

1697 / 405

99,8

20

Kókuszcukor

1575 / 375

75

26

Kristálycukor

1625 / 387

99,9

70

Nádcukor

1575 / 375

100

70

Nyírfacukor / Xilit

1008 / 240

25

1,8

Méz

1362 / 236

81

48,6

Szőlőcukor / Glükóz

1692 / 398

99,5

99,5

Sztívia / Stevia és Eritrit

0

0

0

 

A GI-indexről már beszéltünk, de mi is az a GL-index?


GL-index (glikémiás terhelés)

A GL index a glikémiás terhelés indexe, amit úgy számolunk ki, hogy a GI-t százaléknak véve megszorozzuk az élelmiszeradagra eső szénhidrátmennyiséggel (szénhidráttartalomból kivonva a rostmennyiséget). Cukrok esetében ez egyszerű, mert mindegyik zéró rostot tartalmaz.

A GL index besorolása:

·         kis terhelést jelent (a vércukorszint szempontjából): < 10

·         közepesen terhelő: 11 – 19

·         nagyon terhelő: 20 <

A GL-index a szénhidrát mennyiséggel való kompenzálás miatt egy sokkal pontosabb és informatívabb mutató, de jóval kevésbé elterjedt, mint a GI-index. Élelmiszerekre a kalóriát kötelező ráírni, de a GI-index már csak elvétve kerül rá, míg a GL-index szinte soha, pedig ez lenne a legbeszédesebb mutató.

Ha tetszett a cikk és sok újdonság volt benne a számodra kérjük oszd meg a Facebookon. Köszönjük!


Inzulinreakció

Hogy árnyaljuk a képet az inzulinreakciót is figyelembe kell venni, amit nemcsak a GI-index határoz meg. Például a tej vagy a grapefruit GI-indexe kedvező, mindössze 30-35 közötti. A tej gyors inzulinreakciót vált ki, ami egészséges emberekben megakadályozza a vércukorszint megemelkedését. Diéta szempontjából a gyors vércukorszint emelkedés rendkívül kedvezőtlen, mert megemeli a jójó effektus kockázatát. Ezért lehet kezdődő cukorbetegség esetén a tej és a grapefruit kedvező, mert leszorítja a vércukorszintet, de az amúgy is gyengébben teljesítő hasnyálmirigyet pedig megterheli. Az alacsony GI-index az egyik legbeszédesebb mérőszám, de a legpontosabb az inzulinválasz és a GI-index hányadosa. Ilyen táblázatok azonban a szakirodalomban sem nagyon vannak.

A xilit és a stevia nem vált ki inzulinreakciót, mint ahogy a fruktóz sem, de az előző kettővel szemben a fruktóz cukorbetegek számára nem ajánlott. A fruktóz növeli a triglicerid szintet, fokozhatja az elhízást, növeli a húgysavszintet és vesekövességet okozhat. Ezeknek az eredőknek a hatásaképpen, pedig gyorsíthatja az érelmeszesedés előrehaladottságát. Konkluzió: annyira bonyolult a helyzet és annyira gyakran változnak az orvosi ajánlások is, hogy amivel biztosan nem lőhetünk félre, az a kiegyensúlyozott táplálkozás. Semmivel ne essünk túlzásba és legyünk önmegtartóztatóak. Tájékozódjunk az interneten, lehetőleg több forrásból és konzultáljunk szakorvossal, lehetőleg itt is többel, mielőtt életmódot váltanánk és drasztikus változtatások mellett döntenénk. Fontos még megjegyezni, hogy a táplálkozás csak egy faktor a sok közül a cukorbetegség kialakulásában. Emellett tényező még a genetika és az életmód. Ezekből a genetikán nem lehet változtatni, az adott, de az bizonyított, hogy az ülőmunka és mozgásszegény életmód korrelál a cukorbetegség kialakulásával, mint ahogy a stressz is kimozdítja a vércukorszintet az optimális, nyugalmi állapotából. Heti ötszöri mozgással, úszással, futással vagy bármilyen más kardió jellegű sporttal hatékonyan tudunk tenni az optimális vércukorszintért. Úgyhogy végszóként javasoljuk a megfelelő táplálkozás mellett relaxáljunk és sportoljunk!


Kapcsolódó termékek:

Baba Kókuszcukor (350g)

Baba Kókuszcukor (350g)

Kókuszcukor hatása, előállítása és energiatartalmaKókusz cukor (vagy más néven kókusz cukor , kókusz..

990Ft 1 490Ft

Cukor Stop Stevia Cseppek (80 ml)

Cukor Stop Stevia Cseppek (80 ml)

A stevia más néven a jázminpakóca egy Dél-Amerikában őshonos növény, ami zéró kalóriát tartalmaz és ..

2 085Ft

Microse Sweet Rose diabetikus csokoládé (100g)

Microse Sweet Rose diabetikus csokoládé (100g)

Diabetikus tejcsokoládé fruktózzal A csokoládéban a kakaó összes szárazanyagtartalma legalább 36 szá..

545Ft

OCSO - Cuki xilit (1000g)

OCSO - Cuki xilit (1000g)

A hozzáadott cukor az egyik legegészségtelenebb dolog a modern diéta szemszögéből nézve. Ez volt a f..

2 990Ft

Trendavit Eritrit (500g)

Trendavit Eritrit (500g)

A hagyományos cukrokhoz hasonlóan keveredik, oldódik, felhasználási lehetőségei is megegyeznek azokk..

1 285Ft 1 490Ft