A hozzáadott cukor az egyik legegészségtelenebb dolog a modern diéta szemszögéből nézve. Ez volt a fő mpotiváció, ami miatt, természetes alternatívák után kzedtek kutatni az élelmiszer mérnökök és így botlottak a xilit-be.

A xilit ugyanolyan formájú és ízű, mint a cukor, csak kevesebb kalóriát tartalmaz és nem emeli meg a vér cukorszintjét.

A xilit egy olyan anyag, ami besorolása szerint cukor alkohol. Szerkezetének köszönhetően, képes az édes ízt érzékelő bimbókat stimulálni a nyelvben.

A xilit kis mennyiségben megtalálható nagyon sok gyümölcsben és zöldségben, ezért is tekintik természetesnek. Sőt még az emberek is előállítanak kis mennyiséget belőle, az anyagcserén keresztül. Általános alkotórésze a cukormentes rágóknak, édességeknek, a cukorbeteg barát ételeknek és a szájápolási termékeknek.

Xilit vagy a cukor az édesebb?

Xilit-nak hasonló az édesség szintje, mint a normál cukornak, csak 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz. Normál cukor esetén egy gramm 4 kalóriát tartalmaz, míg xilit-nál ugyanabban a mennyiségben 2.4 kalóriával számolhatunk.

Nyilvánvaló, mivel egy finomított édesítőszerről beszélünk, hogy nem tartalmaz vitamint, ásványi anyagokat és fehérjét. Ebben a felfogásban a xilit ”üres” kalória.

A xilit-t a nyírfából állítják elő, egy ipari eljárás segítségével a növény rostjait, a xylan-t alakítják át.

A xilit-nak nagyon alacsony a glikémiás indexe, ami annyit jelent, hogy egy olyan élelmiszerről beszélünk, aminek kicsi a vércukoremelő képessége. Továbbá zéro a fruktóz tartalma (nagy mennyiségű fruktóz fogyasztása inzulin rezisztenciához vezethet) így elhanyagolható hatása van a vércukorszintre és az inzulinra.

 

Mennyi kalóriát tartalmaz a xilit?

Mivel 40 %-kal kevesebb kalóriát tartalmaz az átlag cukornál, ezért nyugodtan tekinthetünk rá fogyókúra barát édesítőszerként. Tökéletes megoldás lehet azoknak az embereknek, akik cukor betegséggel, elhízással vagy anyagcsere zavarokkal élnek együtt. Habár embereken még nem bizonyították be, a patkányokon végzett tesztek azt mutatták, hogy a xilit javítja a cukorbetegség tüneteit, a hasi zsírt csökkenti és megakadályozza a súly gyarapodását, amit hízókúrán teszteltek.

 

A xilit rongálja a fogakat?

Sok fogorvos ajánlja a xilit-lal ízesített rágógumikat, nem hiába. Jó pár tanulmány bebizonyította, hogy a xilit jótékony hatású a fogak és a száj egészségének szempontjából. Továbbá megelőzi a fogak szuvasodását. Fogainkat zománc borítja, és a szájban lévő bacik megtapadnak a fog felszínén lévő lepedékeken. A táplálékkal bejutó cukrok savat képeznek és oldják a zománcból származó sókat. Ezáltal a zománcon foltok jelennek meg, ami a fogak szuvasodását jelzi. Mivel a xilit nem termel savat, ami oldaná ezeket a sókat, így nem okoz károkat a cukorral szemben.

 

Miben más a xilit, mint más édesítőszerek?

A xilit nem hasonlítható más, a természetben előforduló édesítőszerekhez, mint pl. a szorbitol és mannitol – kémiai összetételük teljesen más. A poliolok, ahogy azt nevük is mutatja, több szénatomot tartalmaznak. A cukoralkoholok, mint például a szorbitol és mannitol, hat szénatomos szerkezetűek. A xilit, eggyel kevesebb szénatomot tartalmaz, öt szénatomos, ennek köszönhetően egyedülálló és nagyon hatékonyan alkalmazható számos egészségügyi probléma megelőzésében és kezelésében.

 

A xilit további előnyei

–                    Csökkenti a gyermekek fül gyulladását.

–                    Növeli a kollagén termelődését, ami segít ellensúlyozni a bőr öregedését.


Összetevők: 100% xilit

Súly: 1000 g

Írjon véleményt a termékről

Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!
    Rossz           Jó

OCSO - Cuki xilit (1000g)

  • Cikkszám: CX1000
  • Készlet információ: Készleten
  • 2 990Ft


Címkék: édesítőszer