• Mannavita kanadai juharszirup B (375ml)

A természetes juharszirup édesítőként tökéletesen megállja a helyét ha a hagyományos cukor pótlásáról van szó. A juharszirup nem színtiszta cukor, hiszen a szukrózon kívül tartalmaz fruktózt és glükózt is. Összetevői rendkivül fontosak és egészségesek az emberi szervezet számára.

Hogyan osztályozzuk a juharszirupot?

A juharszirupot színük, fényáteresztő képességük, ízük, intenzitásuk szerint A-tól D-ig osztályozzák. Az A a legvilágosabb  és a legkevésbé karakteres ízű, míg a D a legsötétebb és a legintenzívebb ízű juharszirup. Ez nem minőségre, hanem kizárólag intenzitásra vonatkozó besorolás, ami több tényezőtől függ, mint a juhar fajtájától vagy az időjárástól, a minőséget a szín nem befolyásolja.

 

Hogyan készül a juharszirup?

A szirupkészítés nem bonyolult de időigényes eljárás, ami a fák megcsapolásával kezdődik. Ez az úgynevezett cukor- vagy juharszezon általában 4-6 hétig tart, a 365 napból mindössze ennyi idő áll rendelkezésre, hogy kinyerjék az édes nedűt a juharfákból. A meleg nyár folyamán a juharfát tárol el a gyökereiben, ami tavaszra cukorrá változik. Tavasszal a hideg éjszakák és meleg nappalok hatására a juharfában lévő vágások levet engednek mely javarészt szimpla víz. Évtől és juharfától függően ez mindösszesen 20-60 liter per év. Ezt követően a begyűjtött lét megfőzik, vagyis leforralják róla a vizet. Átlagosan 40 liter léből lesz 1 liter folyadék, vagyis egy átlagos fa évente mindössze egy liter juharszirupot képes kitermelni, emiatt is nem a legolcsóbb.

 

Egészséges a juharszirup?

A flavonoidok a fenolos vegyületek közé tartoznak. Ezek általában a bogyós gyümölcsökben, a szőlőben, a szederben, a vörösáfonyában találhatóak meg, de többek közt a juhar is sok flavonoidot tartalmaz és köztudott róla, hogy egészségtámogató hatással van a szervezetre.

 

Érdekességek a juharszirupról

 1.          A juharszirup köszönhetően a kanadai hideg klímának lényegében fagyálló.
 2.          Átlagosan 150 liter fa nedvből lesz 35 liter juharszirup.
 3.          Elkészítésének folyamata megegyezik a meth elkészítésével, nemhiába több amerikai juharsziruplaboron is rajtaütöttek a rendőrök, mert lakossági bejelentést kaptak gyanus labor-tevékenységről. Természetesen hatásában semmi kábító nincsen. 
 4.          Kanada gyártja a juharszirup 75%-át a világon
 5.          Drágább, mint a nyersolaj és óriási a feketepiaca. Az ára tizenháromszorosa a fekete aranyének.
 6.          A kanadai őslakosok fedezték fel a juharszirupot, de az ötletet a mókusoktól lopták.
 7.          Szerepe volt a rabszolgaság eltörlésében. 1790-ben Thomas Jefferson kiállt a juharszirup mellett, a nádcukor ellenében, mert azt rabszolgákkal műveltetett földeken állították elő.
 8.          New Yorknak jellegzetesen juharszirup illata van, rejtély, hogy miért. Még az ott lakóknak sioncs sejtésük az okáról.

 

Mannavita Juharszirup adagolása

Adagolás, Felhasználás naponta: étkezéshez, sütéshez főzéshez

Juharszirup származási ország: Kanada

 


Írjon véleményt a termékről

Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!
    Rossz           Jó

Mannavita kanadai juharszirup B (375ml)

 • Cikkszám: MV-JSZ
 • Készlet információ: Készleten
 • 3 970Ft